Nieuw Pekel haring (inleg haring) Bekijk groter

Inmaakharing (pekelharing)

€ 1,00 incl. BTW

Productinformatie

Beste tijdHele jaar
HerkomstNoord Europa
Vers of diepvriesVers
Wild of gekweektWild

Meer informatie

Pekelharing is een sterk gepekelde volwassen haring die niet ingevroren is geweest. Van oudsher wordt deze haring ingelegd in azijn en kruiden. Na een week kan het dan rauw worden gegeten. Door het zuur zijn de graten verteerd.

Vandaag de dag is dit in Nederland niet meer zo gebruikelijk, in Oost Europa echter nog wel. De pekelharing staat ook wel bekend als inmaakharing, inlegharing en steurharing.


Hoe wordt deze haring ingelegd? Wij geven u het recept, zoals dat vroeger in Huizen in het najaar werd gedaan. Het was een traditie om dit met kerst te eten.
Voor het inleggen de haring eerst 24 uur laten weken in water, omdat het anders te zout is. Vervolgens de kop, staart en ingewanden verwijderen. Dan de haring in mootjes snijden. Neem een weckpot en leg de haring in tussen laagjes uien, peper en laurier. Vervolgens de pot vullen met goede azijn. De haring heeft minimaal een week nodig om op smaak te komen, maar we adviseren om het minimaal 2-3 weken te laten staan.