Hoe open ik een oester?

Het is belangrijk dat de oester nog gesloten is. Heeft u een open oester? Eet die dan niet op!

Voor het openen van een oester gebruikt u een oestermes. Let bij het openen van de oester goed op uw handen. Hieronder leggen wij stapsgewijs uit hoe u een oester openmaakt.

Stap 1

Maak een theedoek vochtig en vouw hem vier keer tot een klein vierkant.

Stap 2

Leg de theedoek op een plank en vouw de doek met uw duim wat open en leg er een oester in, met de platte kant boven, bolle kant onder en het puntige gedeelte (de hiel) in de opening van de doek, met het scharnier naar u toe.

Stap 3

Leg uw vrije hand op de handdoek, zodat de oester klem ligt en geen kant op kan.

Stap 4

Steek met een oestermes of een stevig, puntig mes in het scharnier tussen de twee schelphelften. De lagen theedoek beschermen uw handen.

Stap 5

Steek het mes voorzichtig naar binnen, forceer niets. Als uw lemmet goed geplaatst is, moet het mes doordringen zonder dat u teveel kracht hoeft te zetten.

Stap 6

Wrik dan met een korte draaibeweging de schelp open. Als het goed gaat, hoort u een klik van het breken van het scharnier.

Stap 7

Laat het mes voorzichtig langs het bovengedeelte van de schelp gaan om het vlees goed los te krijgen en de sluitspier van de bovenschelp los te snijden. Houd de oester goed recht om te voorkomen dat het vocht eruit loopt, maar zet niet te veel kracht op de oester. Hoe moeilijker u de oester open krijgt, hoe lekkerder. De sluitspier houdt goed vast.

Stap 8

Verwijder de platte bovenhelft van de schelp en haal de oester in de bolle oesterschelp los door de sluitspier bij het scharnier (de donkere knoop) door te snijden. Gooi het vocht in de schelp weg. Binnen een paar minuten zal de oester opnieuw vocht aanmaken. Dit tweede vocht is heerlijk om te drinken, veel rijker en zuiverder. Haal eventueel gruis weg met de punt van het mes.

Klik hier voor ons assortiment oesters! Standaard leveren wij Fine de Claire en Gillardeau het hele jaar. Creuses zijn over het algemeen verkrijgbaar in de maanden met een 'r'.

Vindt u het lastig om oesters te openen? Wij komen op uw feest of evenement en maken ter plekke de oesters open voor uw gasten. U heeft zelf de keuze welke oesters wij meenemen. Ook nemen wij schalen en scherfijs mee om de oesters op te presenteren. Wij rekenen € 50 per uur.