Vitamine D is een essentiële voedingsstof die van nature voorkomt in vette vissoorten, zoals haring, makreel en zalm. Deze vissoorten bevatten hogere concentraties vitamine D dan vlees en eieren. Naast het voorzien in vitamine D, biedt vette vis ook andere gezondheidsvoordelen vanwege de aanwezigheid van omega-3-vetzuren.

Omega-3-vetzuren, die overvloedig aanwezig zijn in vis, hebben bewezen gunstig te zijn voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten. Ze kunnen bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten door het verlagen van het risico op bloedstolsels, het verbeteren van de cholesterolwaarden en het stabiliseren van de bloeddruk. Daarnaast bevat vis ook belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B6, vitamine B12, jodium, fosfor en seleen, die allemaal bijdragen aan een gezond lichaam.

Hoewel zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D is, kan het lichaam onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D aanmaken. Voor diegenen die beperkte blootstelling aan zonlicht hebben, is het eten van vette vis een natuurlijke en smakelijke manier om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Vitamine D is cruciaal voor de opname van calcium uit voedsel, waardoor het een essentiële rol speelt bij het bevorderen van sterke botten en tanden. Daarnaast is vitamine D ook betrokken bij de goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Er zijn zelfs onderzoeken die suggereren dat vitamine D-suppletie de kans op luchtweginfecties, zoals corona, griep, astma en tuberculose, kan verminderen. Regelmatige consumptie van vette vis kan dus bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van de vatbaarheid voor deze infecties.

Vooral in de winter en bij het thuiswerken is er vaak een gebrek aan zonlicht, waardoor het lichaam niet voldoende vitamine D kan aanmaken. Het eten van vette vis biedt dan een praktische oplossing om de vitamine D-voorziening aan te vullen en te zorgen voor een optimale gezondheid.

Kortom, het toevoegen van vette vis aan je dieet heeft tal van voordelen, waaronder het leveren van vitamine D en omega-3-vetzuren die bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Bovendien voorziet vis in essentiële voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond lichaam, zoals vitamine B6, vitamine B12, jodium, fosfor en seleen. Dus, als je je gezondheid wilt bevorderen, overweeg dan om regelmatig vette vis in je maaltijden op te nemen, vooral tijdens periodes met beperkte blootstelling aan zonlicht zoals de wintermaanden of bij thuiswerken.

Welke vis bevat de meeste vitamine D? Dat zijn de vetste vissoorten. Wij hebben de top 10 van vetste vissoorten met vetgehalte voor u op een rijtje gezet:

  1. haring (21,0%)
  2. makreel (20,7%)
  3. botervis (19,4%)
  4. black cod (19,0%)
  5. hamachi/yellowtail kingfish (16,7%)
  6. paling (16,0%)
  7. kweek zalm (15,7%)
  8. spekbokking (14,2%)
  9. sprot (14,0%)
  10. wilde sockeye zalm (5,9%)

Bestel direct!