Gravadlachs Bekijk groter

Gravad lachs (gravad lax)

per 100 gram

Meer details

€ 5,50 incl. BTW

  • Nee
  • Ja (+ €0,25)

Productinformatie

Beste tijdHele jaar
HerkomstNoord Europa
Vers of diepvriesDiepvries
Wild of gekweektKweek

Meer informatie

Gravad lachs, een term die letterlijk "begraven zalm" betekent, is een heerlijke Scandinavische delicatesse die zijn wortels heeft in de oude culinaire tradities. Hoewel het woord "begraven" een intrigerend beeld oproept, wordt zalm tegenwoordig niet langer daadwerkelijk begraven om dit smakelijke gerecht te bereiden.

De kunst van het bereiden van gravad lachs heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oude Scandinavische vissersgemeenschappen. Oorspronkelijk was het proces van het maken van gravad lachs een manier om vis te conserveren. Het zouten en kruiden van de vis hielp niet alleen bij het behoud, maar voegde ook unieke smaakdimensies toe.

Vishandel Bunschoten, geïnspireerd door de traditionele waarden van voormalig Vishandel Keijer uit Laren, houdt deze rijke erfenis levend door hun eigen versie van gravad lachs aan te bieden. De bereiding van deze delicatesse volgt nauwgezet het authentieke recept dat door de jaren heen is doorgegeven.

Het bereidingsproces begint met het zorgvuldig selecteren van de beste zalm. Vervolgens wordt de zalm ingewreven met een perfect uitgebalanceerde mix van zout, suiker en kruiden, die zorgt voor een subtiele maar verrukkelijke smaak. De zalm wordt dan met precisie in druk verzegeld en ondergaat een rijpingsproces van ongeveer 36 uur. Gedurende deze tijd absorbeert de zalm de smaken van de kruiden en worden de natuurlijke sappen behouden, wat resulteert in een sappige en smaakvolle lekkernij.

Het eindresultaat is een gravad lachs die een samensmelting van smaken biedt - de delicate zoetheid van de suiker, de uitgebalanceerde zoutigheid en de verrukkelijke aroma's van de kruiden. Deze lekkernij wordt vaak geserveerd in flinterdunne plakjes, die prachtig op een bord worden gepresenteerd. Het kan als voorgerecht, onderdeel van een visplateau of zelfs als aanvulling op salades dienen, waardoor het een veelzijdige optie is voor culinaire genieters.

Hoewel het traditionele proces van het begraven van de zalm niet langer wordt gebruikt, blijft de naam "gravad lax" een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van dit gerecht. Met respect voor de oude ambachten en met behulp van moderne culinaire technieken, brengt Vishandel Bunschoten de magie van gravad lachs naar de hedendaagse tafels.

Uiteraard kunt u ook zelf gravad lachs maken. Onderstaand een leuk filmpje met de aanwijzingen. Uiteraard kunt u bij ons ook de wilde Sockye zalmzijde bestellen. Klik hier voor de zalm.

Klanten die dit product aangeschaft hebben kochten ook...