Lamsoor
search
  • Lamsoor

Lamsoor (Zeeaster)

€ 2,50
Inclusief belasting

per 100 gram

Aantal

Lamsoor, ook bekend als zeeaster of zulte, is een populaire zeegroente in Nederland, die weliswaar geen vis is, maar een heerlijk en veelzijdig ingrediënt voor diverse bereidingen. Met zijn karakteristieke lancetvormige blaadjes, ook wel "oortjes" genoemd, heeft lamsoor een grote bekendheid in de Zeeuwse keuken.

De Zeeuwse naam "lamsoor" verwijst naar de zeeaster, een plant die vaak op de meer hogere delen van het schorre groeit. Een andere benaming voor deze plant is zulte. Het plantje dankt zijn naam "lamsoren" vermoedelijk aan het feit dat de schorrende schapen graag deze lancetvormige blaadjes eten. Lamsoor is een pioniersplant en wordt vaak aangetroffen op plaatsen waar het jaar ervoor zeekraal groeide. Interessant genoeg komen beide plantensoorten soms zelfs door elkaar voor, waardoor ze een uniek ecologisch kenmerk vertonen.

Lamsoor kan op meerdere manieren bereid worden. Een populaire kookmethode is het roerbakken of blancheren van de blaadjes, waardoor de heerlijk zilte smaak tot zijn recht komt. De milde zoutsmaak van lamsoor maakt het een uitstekende metgezel voor diverse soorten vis en andere bereidingen. Door de veelzijdigheid van lamsoor kan het worden toegevoegd aan salades, bijgerechten of zelfs als smaakvolle aanvulling op visgerechten.

U kunt de lamsoor per 100 gram bestellen.

Datasheet

Bereidingstip
Roerbakken
Beste tijd
Zomer
Herkomst
Oosterschelde
Vers of diepvries
Vers
Wild of gekweekt
Wild